świąteczne wypieki

keks :

Składniki:
25 dag mąki

25 dag masła

25 dag cukru pudru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag mieszanki keksowej (kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej)

30 dag rodzynków

10 dag migdałów

15 dag konfitur wiśniowych

150 ml rumu

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki zalej rumem, po 20 minutach osącz. Obierz i  posiekaj migdały i skórki cytrusów. Konfitury podgrzej w rondelku, a  potem osącz na sitku. Mikserem utrzyj masło z cukrem. Gdy masa będzie  puszysta, dodawaj kolejno po jednym żółtku i - po łyżce - mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia (część mąki pozostaw do obtoczenia bakalii).  Na koniec wymieszaj ciasto z bakaliami oprószonymi mąką oraz z wiśniami z  konfitury. Dodaj ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Dużą  formę keksową (lub 2 mniejsze, bo ciasto rośnie) wyłóż natłuszczonym  pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140°C, piecz 2,5 godziny -  patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Gotowy keks  ostudź w formie. Jeśli zawiniesz keks w ściereczkę nasączoną brandy  (rumem), możesz go przechowywać miesiąc, pamiętaj tylko, aby ściereczka  była stale wilgotna.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl