świąteczne wypieki

Sernik wiedeński
                                       
                                        Składniki:
1 kg niekwaśnegodobrze odciśniętego białego sera

6 jajeK

10 dag masła

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

15 dag rodzynek namoczonych w rumie

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 mała torebka cukru waniliowegoew.

1 polewa czekoladowa

Przygotowanie
Ser przepuść 3 razy przez maszynkę do mięsa i utrzyj  mikserem z miękkim masłem. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem  (odłóż łyżkę cukru) na jasnokremową masę. Dodaj do masy serowej razem z  mąką ziemniaczaną (możesz zastąpić ją jednym niewielkim ziemniakiem  ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym), proszkiem do pieczenia,  cukrem waniliowym oraz osączonymi rodzynkami. Kto lubi, może część  rodzynek zastąpić innymi bakaliami, na przykład kandyzowaną skórką  pomarańczową albo orzechami.  Nie dodawaj jednak zbyt dużo bakalii, bo  sernik nie będzie puszysty. Ubij białka, wsypując pod koniec ubijania  odłożony cukier. Delikatnie połącz sztywną pianę z masą serową.  Tortownicę posmaruj masłem i wysyp mąką, napełnij masą serową i piecz  ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy sernik nie przypala się  na wierzchu. Jeśli jest zbyt brązowy, przykryj go kawałkiem folii  aluminiowej. Piecz jeszcze 10-20 minut, a potem wyłącz piekarnik, uchyl  drzwiczki i pozostaw sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmij i  ostudź w formie, a przed wyjęciem z tortownicy okrój ciasto nożem.  Zimny sernik możesz oblać polewą czekoladową.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl