świąteczne wypieki

MAKOWIEC:

Ciasto:

40 dag mąki pszenne

j15 dag masła

5 dag drożdży

3 łyżki śmietany22-procentowej

2 jajka

2 żółtkaskórka

otarta z 1/2 cytryny

2 czubate łyżki cukru pudru

1/3 łyżeczki soli

Do wysmarowania formy:2 łyżki masła

Nadzienie:

40 dag maku

1 l mleka

15 dag masła

3/4 szklanki miodu

1 laska wanilii

10 dag posiekanych migdałów

15 dag sparzonych rodzynek

1/4 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukru

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki koniaku lub brandy

Przygotowanie:

Przygotować nadzienie: mak umyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 min. Osączyć i zemleć trzy-cztery razy. Masło roztopić, dodać miód, miąższ wanilii, bakalie, skórkę, mak i smażyć 15 min, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z cukrem, pianę ubitą z białek, alkohol i wymieszać. Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe i lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Piec 45-50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę można polukrować i posypać posiekanymi migdałami.
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,110375,8816898,Swiateczne_wypieki,,ga.html

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl